Food truck är en rullande restaurangverksamhet som säljer färdiglagad mat. Du behöver göra en anmälan om registrering av livsmedelsanläggning för att bedriva en sådan verksamhet.
Du behöver göra en anmälan om registrering av livsmedelsanläggning hos verksamhet Bygg Miljö senast två veckor innan du planerar att öppna verksamheten, om din food truck inte redan är registrerad som mobil anläggning.
Du kan göra din anmälan via nedanstående blankett:
Anmälan av livsmedelsanläggning Länk till annan webbplats.
Ytorna i ska vara släta, hela och tvättbara för att lätt kunna rengöras.
Råvaror bör vara pannfärdiga och endast tillagning/montering bör ske på plats. Vid strimling eller styckning ställer det ofta högre krav på lokal och utrustning.
Grönsaker, råa livsmedel och ätfärdiga livsmedel ska förvaras åtskilda och vara övertäckta vid förvaring. Om du använder engångsmaterial ska det förvaras så att det hålls rent.
Håll koll och kontrollera temperaturerna så att kall mat är kall och varm mat är varm.
Vid hantering av oförpackade livsmedel ska det finnas rinnande kallt och varmt vatten, flytande tvål och pappershanddukar. Rena skyddskläder och tillgång till toalett för livsmedelspersonal ska finnas.
Om du använder dunk eller tank för vatten ska den vara ren, fyllas på med nytt vatten ofta och skyddas mot solljuset.
Information om vad maten innehåller (allergener) ska finnas tillgänglig. Sätt till exempel upp ett anslag med texten: ”Är du allergisk? Fråga oss om innehållet i maten.”
Med rutiner och interna kontroller i verksamheten minimerar ni riskerna och kan producera säker mat.
Du får betala en handläggningsavgift för registrering av livsmedelsanläggning. Kostnaden är för närvarande 2 220 kronor.
Avgift för livsmedelskontrollen är beroende på vilken hantering du har och storlek på verksamheten. Baserat på det räknar vi ut antalet timmar och multiplicerar med vår timtaxa på
1 480 kronor.
Stenungsunds kommun
Strandvägen 15
444 31 Stenungsund
Telefon: 0303-73 00 00
Hemsida: www.stenungsund.se
E-post: kommun@stenungsund.se