Du behöver anmäla till kommunen när du ska starta, ändra eller avsluta en livsmedelsverksamhet.
Det är många verksamheter som räknas som livsmedelsverksamhet exempelvis de som säljer livsmedel i affärer, restauranger, vattenverk samt importörer av livsmedel. Som livsmedel räknas till exempel mat, vatten, snus och kosttillskott.
Du måste göra en anmälan till kommunen två veckor innan du planerar att öppna verksamheten. Det gäller både när du ska öppna nytt, bygger om din verksamhet eller tar över en verksamhet.
Du får betala en avgift för själva anmälan. Sedan betalar du också en årlig avgift som täcker kostnaden för kommunens tillsyn av verksamheten.
Livsmedelslokalen måste uppfylla vissa krav, exempelvis att det finns möjlighet till handtvätt, tillräckliga arbetsytor och god ventilation.
Goda kunskaper inom livsmedelshygien behövs för att kunna servera säkra livsmedel. Arbetsrutiner behöver finnas för bland annat rengöring, temperaturer och märkning. Kraven kan variera beroende på verksamhetens storlek och art.
Du kan läsa mer på Livsmedelsverkets webbplats:
Om lokaler, hantering och hygien hos Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.
Stenungsunds kommun
Strandvägen 15
444 31 Stenungsund
Telefon: 0303-73 00 00
Hemsida: www.stenungsund.se
E-post: kommun@stenungsund.se